Scrisoarea de la Giuliani către București face valuri în SUA. Șapte senatori cer o investigație activităților sale

Rudolf Giuliani Foto

Şapte senatori din Partidul Democrat cer Departamentului de Justiție să investigheaze dacă Rudolf Giuliani, avocatul preşedintelui Donald Trump, a respectat regulile FARA (Foreign Agents Registration Act – Actul Înregistrăril Angenților Străini). În urma relatărilor din presă care sugerează că Giulani a “desfăşurat o serie de activităţi politice şi de relaţii publice în numele unor entităţi străine”. Cei şapte senatori americani se referă şi la scrisoarea trimisă de către Giuliani autorităţilor române. În aceasta, el critică anchetele anticorupţie din ţara noastră. News.ro declară că opinia lui Giuliani contravine celei a Departamentului de Stat al SUA.

Cei şapte senatori americani declară într-o scrisoare de pe data de 5 septembrie 2018 că relatările recente ale presei sugerează că Giuliani a “desfăşurat o serie de activităţi politice şi de relaţii publice în numele unor entităţi străine”, ceea ce ar implica înregistrarea sa în calitate de „agent străin”, potrivit The Wall Street Journal. 

Senatorii atrag atenția că în documentul transmis de Departamentului de Justiţie scrie că Giuliani a lucrat în calitate de avocat al președintelui Trump din aprilie. Giuliani a lucrat în mod special în dosarul privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016.

În scrisoarea transmisă Departamentului de Justiţie, cei şapte senatori din partidul democrat spun că, de când nu mai este primar al oraşului New York, de la sfârşitul lunii decembrie 2001, Rudolf Giuliani a fost angajat ca avocat şi consilier strategic. Potrivit Departamentului de Justiţie, Giuliani nu a depus niciodată actele FARA,.

Giuliani a declarat în trecut că activităţile sale nu impun această cerinţă deoarece acestea nu influenţează politica SUA.

În continuare, senatorii americani fac referire şi la scrisoarea pe care Giuliani a trimis-o autorităţilor din România. Giuliani a fost plătit pentru acest serviciu de către firma de consultanţă Freeh International Solutions. Directorul firmei este fostul director al FBI Louis Freeh. Senatorii din Partidul Democrat declară că: “La cererea firmei, domnul Giuliani i-a scris preşedintelui României, criticând anchetele anticorupţie din ţară şi având o opinie care contravine celei a Departamentului de Stat al SUA”.

Louis Freeh a fost chemat în iulie 2016 pentru a evalua condamnarea omului de afaceri român Gabriel Popoviciu după acuzaţiile de corupţie, a spus Freeh într-un comunicat emis în august 2017. Freeh era de părere la acea vreme că Popoviciu a fost condamnat incorect. Până în prezent, Freeh Group International Solutions nu a comentat asupra subiectului.

La rândul său, Giuliani a susţinut că lucrează pentru o firmă americană şi că nu încearcă să influenţeze politica Statelor Unite şi nu a reprezentat vreodată interese străine. Rudolf Giuliani a considerat inutil demersul senatorilor democrați, pentru că este convins că aceștia nu au găsit nimic ilegal. Departamentul de Justiţie a refuzat să comenteze cererea senatorilor de a face o investigaţie.

Scrisoarea democraţilor apare într-un context politic în care oficialii americani acordă o atenţie deosebită activităţilor de lobby străin care se desfăşoară în SUA. Paul Manafort, fostul preşedinte al campaniei lui Trump, va fi judecat în cursul acestei luni pentru că nu s-a înregistrat ca „agent străin” atunci când a lucrat pentru preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici sau pentru alţi clienţi din afara Statelor Unite. 

Mai mult, săptămâna trecută, Rudolf Giuliani a adresat autorităţilor române o altă scrisoare pe tema protocoalelor încheiate de instituţiile din sistemul judiciar cu SRI. Ambasada SUA de la București a negat orice legătură cu această scrisoare și a transmis în același timp, prin purtătorul de cuvânt, că Guvernul SUA nu comentează acţiunile persoanelor fizice.

Conform Washington Post, Giuliani declară că a fost contactat de Departamentul de Stat în legătură cu scrisoarea adresată autorităţilor române şi că a discutat cu cel puţin un oficial român, fără a-l nominaliza însă. De asemenea, Giuliani a afirmat că este posibil să fi fost necesar 

să menţioneze în document că nu reprezintă poziţia preşedintelui Donald Trump.

Giuliani a declarat mai târziu pentru Politico că scrisoarea sa se baza pe un raport care i-a fost prezentat de fostul director al FBI, Loius Freeh. Loius Freeh conduce firma de consultanţă globală Freeh Group International Solutions. Giuliani a declarat că “Ei îmi plătesc onorariul”.

Ultimile știri

ULTIMELE ARTICOLE FACEBOOK

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException
Code: 190
Subcode: 460
Please refer to our Error Message Reference.

Urmați-ne

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu noutățile

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow Us

Latest Posts